Gå til sidens indhold

Fagligt fællesskab

JA har en række faglige aktiviteter, der tager udgangspunkt i medlemmernes interesser: Arrangementer gennem JA's mange faglige netværk, debatmøder og konferencer samt faglige artikler i det digitale fagblad jaaktuelt.dk og i temamagasinet Momentum+.

Hvert år vælger foreningen en række faglige fokusområder, som bliver afspejlet i indholdet af de faglige aktiviteter. Områderne er valgt på baggrund af særligt presserende, interessante eller debatterede problemstillinger i samfundet inden for JA'ernes arbejdsområde. Formålet er at kvalificere og nuancere den faglige debat og sætte fokus på vigtigheden af JA'ernes kompetencer i arbejdet med at løse problemstilingerne.

I 2021 er fokusområderne:

  • Natur- og biodiversitet

I 2020 lanceres den længe ventede naturpakke, hvor blandt andet 13 yderligere naturnationalparker skal udpeges, og 888 millioner kroner skal løfte naturen over de næste fire år. I JA sætter vi fokus på indholdet af pakken, og hvad den kommer til at betyde for JA arbejdspladser som Naturstyrelsen og Miljøministeriet.

  • Proteiner på nye måder

Landbruget er en af de største knaster for den grønne omstilling. Men måske ligger nøglen til en mere bæredygtig fremtid i at erstatte traditionel foder af soja og måske selve husdyrene i landbruget med proteiner skabt på nye måder – det kunne fx være i form af stamcellekød, bøffer af plantefars og helt anderledes typer mad af bakterier og svampe.

  • Bæredygtige materialer – en overset udfordring

I debatten om bæredygtighed får det sjældent meget opmærksomhed, at mode- og tekstilbranchen står for op mod ti procent af de globale drivhusgasudledninger. En måde at reducere dét tal på er at kigge nye veje efter bæredygtige materialer. Det kunne være materialer lavet af græs, ålegræs eller hamp.

  • Landreform: Et land i bedre balance

Biologer efterspørger mere natur, en stigende befolkning skal bruge flere fødevarer, og danskere vil have friluftsliv og rekreation. Hvordan får vi alle de behov opfyldt på den begrænsede plads, vi har? Flere forskere foreslår en ny jordreform for at løse udfordringerne, men kan det få kampen om pladsen til at gå op?

Debat i JA

JA arbejder for at markere sig i den faglige debat og skabe større opmærksomhed om medlemmernes faglige kunnen og bredde. JA indeholder i kraft af en varieret medlemskreds mange forskellige holdninger og meninger. Det er derfor et mål at øge debatten blandt medlemmerne på et højt fagligt grundlag. Alle medlemmer inviteres derfor til at bidrage med indlæg i fagbladet JA Aktuelt og ved at deltage i de debatmøder, der arrangeres efter hver udgivelse af temamagasinet Momentum+.

JA arbejder og for fagligt at profilere foreningen som helhed. Formålet er at sikre medlemmerne en større synlighed og dermed en større markedsværdi. Hvis der er medlemmer, der er uenige i de debatindlæg, som udsendes, så er pointen, at denne uenighed netop er med til at gøre JA stærk. For vi kan sagtens være specialister og samtidig være uenige, men vi kan kun være med til at forandre verden, hvis vi bidrager til at holde debatten i gang og styrke vores rolle på de fagområder, hvor det er os, der har forstand på det.

Mit JA