Ph.d. og karriere

 
Som jordbrugsakademiker med en ph.d.grad står du stærkt, når du skal videre ud i arbejdslivet.
 
Når du har taget din ph.d.grad, vil du i nogle tilfælde kunne få ansættelse på samme arbejdsplads, men ofte må du i gang med at udforske nye karriereveje. Det er med andre ord tid til at gøre status og overveje dine karrieremuligheder.

Hvilke resultater har du opnået i dit ph.d.projekt? Hvilke kernekompetencer har du lige nu? Hvordan ser det ud med dit netværk? Og hvordan kan de hjælpe dig med både job og udvikling?
 
Der er mange spørgsmål, som kræver et svar, inden du begiver dig ud på arbejdsmarkedet. JA samarbejder med Karrierenavigation.dk http://ja.dk/karriere/Pages/Karrierenavigation.aspx, som kan guide dig igennem og give dig svar på mange af dine spørgsmål. JAs sekretariat er også klar med råd og inspiration til din ph.d. karriere.
 
Specialist eller generalist
Med en ph.d.grad i baggagen er det vigtigt at stille sig spørgsmålet: ”Er jeg specialist eller generalist?”. I andres øjne er du specialisten, der har taget en forskeruddannelse, som giver adgang til forskerstillinger i det offentlige såvel som på det private arbejdsmarked.
 
Når du søger som specialist, kan du ikke forvente at finde jobopslag, der matcher dine specielle kompetencer. Det er derfor en god ide at søge uopfordret. Det kræver indgående research af virksomheden. Ansøgningen skal være målrettet og fortælle, hvad du kan tilbyde og slut af med at skrive, at du kontakter virksomheden.  Send ansøgningen til den chef i virksomheden, som du forventer vil være ansvarlig for en eventuel ansættelse.

Life Science
Som jordbrugsakademiker med en ph.d.grad er der gode muligheder inden for Life Science-branchen. Life Science rummer hele forsknings- og udviklingsområdet inden for bioteknologi, lægemidler, fødevarer og medico. Det er et af de mest succesrige og ekspansive områder i Danmark i de seneste 30 år.
 
Jordbrugsakademikerens evne til at overskue sammensatte problemstillinger koblet med den faglige viden gør ham/hende til velegnede kandidater inden for dette felt - og ofte er det et krav at have en ph.d.grad som ballast.
 
JA tog sammen med DDD et grundigt kig på branchen i efteråret 2012. Via linket http://ja.dk/karriere/Pages/lifescience.aspx finder du en firmadatabase, en databasen med jobbetegnelser og en karrieredatabase. Til sammen giver de tre databaser et unikt billede af branchen lige nu, og hvilke kompetencer du som jordbrugsakademiker særligt kan bruge.
 
Specialisten der vil være generalist
Som ph.d. kan det være en særlig udfordring at søge job, som ikke relaterer sig til forskning. På arbejdsmarkedet bliver du betragtet som specialisten, der kræver store fagspecifikke udfordringer i dit job. Hvis du har besluttet dig for, at dit næste job skal være som generalist, fx som formidler, kræver det noget særligt at overbevise en kommende arbejdsgiver om, at du ikke vil kede dig i jobbet. Det stiller også andre krav til dit CV og sin ansøgning, hvor vægten i højere grad skal være på dine generelle kompetencer som akademiker end på din fagspecifikke viden. Tag kontakt til JAs karrierevejleder, hvis du ønsker råd og vejledning.
 
Uanset hvilken vej du vælger efter din ph.d., kan JA hjælpe dig med råd og sparring i forhold til dine ansøgninger, CV og muligheder på arbejdsmarkedet. Sekretariatet har et indgående kendskab til de kvaliteter, man kommer ud med som ph.d. og derved også karrieremulighederne.
Har du spørgsmål til dine karrieremuligheder, ønsker du inspiration og gode råd, så kontakt JAs karrierevejleder Hanne Jensen.
 
Nyttige links
Inspiration til et karrierevalg inden for life science-branchen (Links og databaser med karrieremuligheder inden for Life Science)
 
www.alumni.ku.dk (KUs karrierevejledning)
www.jobbank.dk (Jobdatabase med akademiske job)
www.akademikernes.dk (Akademikernes A-kasse)
www.candportalen.dk (Dansk Magisterforenings jobportal)
www.jobfisk.dk (Portal med link til alt om jobsøgning)
www.jobnet.dk (Jobcentrenes  jobdatabase)

 Kontakt JA

Jane Marianne Ravn
Tlf.:
33212800
Sidst ændret: 14-12-2015