Nyuddannet - husk din fagforening

 

​Er du nyuddannet og skal til din første jobsamtale, kan du have mange overvejelser om, hvilket lønudspil du skal kaste på bordet. Derfor har du din fagforening. Her kan du få råd og vejledning.

Der er stor forskel på lønniveau i virksomhederne. Det kan være afhængigt af virksomhedens størrelse, af den geografiske beliggenhed samt af branche.

Bliver du ansat under en overenskomst enten i staten, i en kommune eller i en privat virksomhed, er der som hovedregel en aftalt startløn. Er det en privat virksomhed uden overenskomst, skal der forhandles.

Ud over lønnen er der alle de andre vilkår, som også har betydning for din ansættelse - bl.a. fridage, løn under barsel, afspadsering osv. Disse vilkår er som hovedregel allerede aftalt på de arbejdspladser, hvor der er en overenskomst. Er der ingen overenskomst, skal der også forhandles her.

Sekretariatet anbefaler derfor, at du kontakter JA inden ansættelsessamtalen. Og når du så har fået din nye ansættelseskontrakt, er det en rigtig god idé at sende den til sekretariatet, hvor vi gennemgår den sammen med dig. Du skal jo altid være 100 pct. sikker på, at du er helt indforstået med, hvad du skriver under på.

Er det ikke dit første job, så brug alligevel JA. Der er sjældent 2 kontrakter, som er ens!