Intensivt landbrug er ikke vejen frem

 

​I FNs bæredygtighedsmål og Parisaftalens målsætninger fremhæver verdens ledere, hvordan bæredygtig intensivering af landbrug er en vigtig strategi til på én og samme tid at sætte en stopper for sult og sikre bæredygtig brug af landlige økosystemer. Problemet er bare, at der ikke er et videnskabeligt grundlag for at anbefale det intensive landbrug som en "bæredygtig" løsning.

Dét viser nyt studie fra Københavns Universitet, der netop er publiceret i tidsskriftet Nature Sustainability. Her har adjunkt Laura Vang Rasmussen fra Institut for Geovidenskab og Natur og kolleger fra England, Spanien og Frankrig gransket den forskning, der beskæftiger sig med, hvor bæredygtigt intensivt landbrug i lav- og mellemindkomst lande er på en række områder.

- Beviserne for, at intensivt landbrug er vejen frem er relativt sparsomme. For indtil videre peger forskningen på, at det sjældent har positive konsekvenser for miljø, økosystemer og menneskers velfærd på samme tid, når man intensivere landbruget, forklarer Laura Vang Rasmussen.

Læs hele historien