Gå til sidens indhold

Opråb fra formanden: JA har brug for dig!

Der mangler JAere til at fylde sæderne i fagforeningens øverste myndighed – repræsentantskabet – når den nye valgperiode begynder i august. Derfor går formand for JA, Hans-Henrik Jørgensen, nu ud med en opfordring til medlemmerne: Stil op og hjælp med at bibeholde JA som en stærk forening.

Alle de gode argumenter om indflydelse, netværk og faglighed var klar, da JA mandag den 29. april havde inviteret medlemmer til orienteringsmøde i Aarhus forud for det kommende valg til repræsentantskabet i august.
 
Men de fremmødte talte først og fremmest nuværende repræsentanter og ingen nye, potentielle kandidater. Da en del af de nuværende repræsentanter ikke genopstiller, er der indtil videre kun nok til at fylde omkring 75 procent af sæderne i repræsentantskabet – og det er ikke godt nok, mener bestyrelsesformand Hans-Henrik Jørgensen:
 
”Nogle gange skal man melde sig ind i stedet for at melde sig ud. Vær med!” siger han og uddyber:
 
”Det er vigtigt, fordi JA er en medlemstyret organisation, og vi skal være i samklang med de medlemmer, vi har. Det er vi kun, hvis medlemmerne deltager i foreningens arbejde, og der er repræsentantskabet et utrolig vigtigt bindeled.”

Repræsentanter styrker organisationen

Repræsentantskabet er den øverste myndighed i JA og sparringspartner for foreningens bestyrelse. Medlemmerne vælges for to år ad gangen. Næste periode er fra første ordinære møde 8. november 2019 og frem til 2021.

Et sæde i repræsentantskabet indebærer deltagelse i repræsentantskabsmøder, og derudover kan medlemmerne desuden vælges til JAs bestyrelse og udvalg, som blandt andet arbejder med forhandling af overenskomster og udvikling JAernes kompetencer.
 
”Som repræsentant er man også ambassadør for JA på sin arbejdsplads, og man forpligter sig til at deltage i arbejdet og byde ind med ideer i forhold til at styrke JA og gøre foreningen til den bedste faglige organisation. Til gengæld får man indflydelse på, hvad der sker i JA, og man får et større netværk og tilbud om uddannelse,” forklarer Hans-Henrik Jørgensen.
 
I 2018 blev der vedtaget en ændring af repræsentantskabets struktur. I stedet for 15 valggrupper er der nu 6 (ansatte i staten, ansatte i kommunerne, ansatte på universiteterne, ansatte i private virksomheder, selvstændige/freelancere, studerende). Desuden er antallet af pladser reduceret fra 62 ordinære plus 10 studerende til 43 ordinære plus 7 studerende – men alligevel er alle pladserne ikke fyldt op endnu. Hans-Henrik Jørgensen tror dog på, at opstillingerne vil nå at komme:
 
”Med trekvart fyldt repræsentantskab er målet inden for rækkevidde, men særligt inden for gruppen af privatansatte, kommuner og regioner mangler vi opstillinger. Det er meget vigtigt, at vi får alle grupper med,” siger han.
 
Sidste chance for at stille op er torsdag den 16. maj. Dog forlænges perioden ind i juni, hvis der ikke er nok opstillet til at fylde alle pladserne ud.
 
Valget foregår fra den 1. til den 20. august.

Mit JA