Gå til sidens indhold

Vi skal investere i dagpengesystemet, før det er for sent

Efter mange års forringelser er dagpengesystemet i krise. Hvis ikke der snart investeres i et dagpengeløft, risikerer vi, at opbakningen til den solidariske dagpengemodel forsvinder. Det mener Akademikerne (AC), der foreslår tre pejlemærker for en fremtidssikring af dagpengesystemet.

Dagpengene er afgørende for, at ledige har et økonomisk sikkerhedsnet i en svær situation, så de ikke må gå fra hus og hjem, selv om de midlertidigt står uden job. Derfor skal værdien af dagpengene stige i takt med lønningerne, og kompensationsgraden skal hæves, så alle grupper på arbejdsmarkedet får en reel økonomisk tryghed, hvis de bliver ledige. Det skriver Akademikerne på deres hjemmeside.

Men alt for mange fravælger et dagpengesystem, der ikke længere er attraktivt nok for alle. Kompensationsgraden er så lav, at flere vælger at tegne tillægsforsikringer. Og der udbydes endda forsikringer, hvor man træder helt ud af dagpengesystemet. Det er et stærkt faresignal om, at dagpengene ikke længere giver de ledige nok økonomisk sikkerhed, og det handler om at stoppe flugten fra dagpengesystemet, inden det er for sent.

Akademikernes pejlemærker for en fremtidssikring af dagpengesystemet:

  • Dagpengesatsen skal sættes op, så kompensationsgraden hæves for alle
  • En trappemodel skal give tryghed til de ledige, der har brugt dagpengesystemet mindst
  • Ingen ledige må stilles ringere end i dag.

Dagpengene har også en betydning, som rækker ud over at give de ledige et ordentligt livsgrundlag. Hvis flere forlader a-kasserne, fordi kompensationsgraden er for lav, vil det ikke bare ødelægge dagpengesystemet, men også den danske model, og det vil skade dansk økonomi. Derfor er der brug for en forbedring af dagpengene hurtigst muligt, og vi må sammen – på tværs af fagbevægelsen og det politiske landskab – gøre en indsats for at nå i mål, pointerer Akademikerne.

Mit JA