Gå til sidens indhold

Vi risikerer en coronageneration af langtidsledige

55.000 nyuddannede går i løbet af 2020 fra en videregående uddannelse ud på et arbejdsmarked ramt af coronasituationen. Det svarer til ca. 150 nyuddannede hver dag.

Siden coronavirus ramte Danmark i marts, er AKU-ledigheden (15-74-årige uden arbejde, der søger job, red.) vokset med over 20.000 personer til seks procent af arbejdsstyrken. Det betyder, at mange nyuddannede bliver en del af en langt større ansøgergruppe fyldt med nylige ledige, der har flere års erfaring med i bagagen.

Når situationen normaliserer sig, risikerer de stadig at stå uden erfaring, mens næste hold af nyuddannede også træder ud på arbejdsmarkedet. På den måde bliver en kortvarig krise til langvarig ledighed. Det skriver Akademikerne, JA's hovedorganisation, i en pressemeddelelse.

Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne, fremhæver, at coronakrisen skaber en særligt udfordrende situation for de 55.000 nyuddannede, der træder fra en videregående uddannelse ud på arbejdsmarkedet i år. Derfor er der også brug for særlige tiltag og politisk handling:

”At være nyuddannet under corona kræver mere end gå-på-mod og gode ansøgninger. Hvis vi ikke hjælper straks, så risikerer vi en coronageneration, som starter arbejdslivet langt væk fra arbejdsmarkedet,” siger han ifølge organisationen. 

”Det er derfor en bunden opgave for det nye ’Partnerskab for dimittender i arbejde’ at sætte gang i konkrete initiativer, der kan hjælpe de mange dimittender i job her og nu,” siger Lars Qvistgaard.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe samt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard nedsatte først i oktober ’Partnerskab for dimittender i arbejde’, der skal hjælpe nyuddannede hurtigere i job. 

Mit JA