Gå til sidens indhold

Personer, der ikke sparer op til pension, får en højere livstidsindkomst

Dem, der er forpligtet til at spare op til pension, medfinansierer de højere offentlige pensioner for dem, som ikke sparer op, men som godt kunne – de såkaldte freeridere.

Det danske velfærdssystem er bygget op omkring filosofien om, at de bredeste skuldre bærer det tungeste læs. Inden for pensionssystemet sikres dette ved, at man modregnes i de offentlige pensioner i takt med, at de private pensioner stiger, skriver ATP Koncernen, der er Danmarks største pensions- og administrationsselskab, på deres hjemmeside.

For at denne filosofi kan fungere, er det afgørende, at alle, der kan spare op til deres egen pension, rent faktisk gør det.

Det er imidlertid ikke tilfældet i dag. Derfor kommer de, der er obligatorisk forpligtet til at spare op til pension, både til at finansiere deres egne pensioner og medfinansiere de højere offentlige pensioner via skatten for dem, som ikke sparer op, men som godt kunne – de såkaldte freeridere.

En person med en årsindkomst på 350.000 kroner og et årligt pensionsbidrag på 12 procent til en arbejdsmarkedspension vil over et livsforløb have cirka 312.000 kroner mindre at leve for i forhold til en person med samme indkomst, der ikke sparer op til sin egen pension. Det viser en ny beregning fra ATP.

Mit JA