Gå til sidens indhold

Ny leder på Institut for Agroøkologi

Aarhus Universitet har fundet deres nye leder for Institut for Agroøkologi – og han er et kendt ansigt, både på universitetet og i JA.

Efter Erik Steen Kristensen i efteråret forlod posten som institutleder for Agroøkologi i kølvandet på oksekødssagen, har Aarhus Universitet ledt efter den person, der skulle tage over – og nu har de fundet en ny mand til posten.

Eller rettere: AU har fundet et kendt ansigt inden for egne – og vores – rækker til stillingen som institutleder, nemlig professor og JA-medlem Jørgen E. Olesen.

Han har været konstitueret i rollen siden september og er pr. 1. marts 2020 ansat som institutleder for Agroøkologi i 6 år.

Jørgen E. Olesen har gennem hele sin karriere været optaget af samspillet mellem landbrug og klima – især hvordan klimaændringer håndteres. 

Hans karriere begyndte ved Statens Planteavlsforsøg i 1983 med fokus på jordbrugsmeteorologi, og han blev i 1991 leder af et tværfagligt projekt omkring vinterhvede, hvilket gav ham en bred baggrund i forskning inden for klimaets betydning for planteavl.

Siden har klimaforandringerne fyldt stadig mere i Jørgen E. Olesens forskning og undervisning, og han er i dag en af de mest anerkendte forskere indenfor klima og landbrug i Europa og globalt.

Blandt Jørgen E. Olesens meritter kan nævnes, at han har siddet med i FN’s Klimapanel IPCC, og han var i den forbindelse en del af det forskerhold, der i 2007 modtog Nobels Fredspris for Klimapanelets arbejde med at påpege menneskeskabte klimaforandringer og nødvendigheden af at handle. Han er desuden tidligere medlem af Klimakommissionen, Natur og Landbrugskommissionen samt Etisk Råd.

Ifølge Clarivate Analytics er Jørgen E. Olesen blandt verdens 6000 bedst citerede forskere, og han er kendt for at have en stærk og troværdig stemme i den danske debat omkring landbrug, klima og bæredygtighed.

Jørgen E. Olesen har desuden flere gange været forfatter på artikler i JA’s temamagasin Momentum+, og han har deltaget som oplægsholder på JA-debatmøder, konferencer og Naturmødet i Hirtshals.

Mit JA