Gå til sidens indhold

Nu gælder den nye ferielov

Den 1. september 2020 trådte den nye ferielov i kraft. De nye regler i loven gør op med princippet om, at man skal optjene retten til betalt ferie i et år, før man rent faktisk kan holde ferien.

Fremover kan du bruge dine feriedage i takt med, at du optjener dem, i stedet for at vente til året efter. Som hovedregel vil du optjene og afholde ferie i perioden 1. september til 31. august.

Det vil dog være muligt at afholde ferien i yderligere fire måneder frem til den 31. december.

Den nye ferielovs hovedpunkter er:  

  • Fremover optjener du 2,08 feriedage pr. måned, du er ansat. Altså optjener du 25 dage, hvis du er ansat et helt år – præcis som tidligere. Det gælder uanset, om du arbejder fuld tid eller deltid.
  • Du kan bruge ferien allerede i måneden efter, du har optjent den. De 2,08 dage, du optjener i september, kan du bruge allerede i oktober.
  • Typisk får man ferietillægget i to udbetalinger: den første sammen med lønnen for maj og den anden udbetaling med lønnen for august.
  • Når det bliver efterårsferie 2020, har du kun optjent 2,08 dages ferie og har ikke nok til en hel uges ferie i oktober, men som noget nyt har din arbejdsgiver mulighed for at give dig ferie på forskud. Dog kommer din feriekonto hermed i minus.
  • I praksis er der mange, der har flere end 25 feriedage. Det skyldes særlige aftaler i deres overenskomst eller lokalaftale, og det ændres der ikke ved.

Du kan læse meget mere om den nye ferielov her

Mit JA