Gå til sidens indhold

Grønt iværksætteri

Der er nye job i sigte, hvis vi satser og investerer ’grøn’ beskæftigelse til alle faggrupper, viser en analyse udarbejdet af Arbejderbevægelsens erhvervsråd.

Grønne investeringer for 442 mia.kr. kan skabe 415.000 job fordelt over ti år eller 41.500 job om året. 53 pct. af jobbene vil være til faglærte, 22 pct. til ufaglærte og 7 pct. personer med en kort videregående uddannelse og 18 pct. med mellemlange eller lange videregående uddannelser inkl. ph.d.ere. Det skriver Akademikerne på deres hjemmeside.

Hvis Danmark ikke er risikovillig nok og understøtter grønne iværksættere, så risikerer vi, at danske produkter og services ikke findes på de globale hylder, når både offentlige og private kunder skal købe grønt ind de næste mange år.

Det vil koste danske eksportindtægter og job til alle faggrupper, hvis vi skruer ned for risikovilligheden. Alene inden for grøn energi vurderes der at være en efterspørgsel på verdensmarkedet frem mod 2050, som ligger på omkring 788 mia. dollars årligt, så der er et kæmpe marked for grønne løsninger.

Men det er ikke kun behovet for grøn omstilling i produktionen, som giver anledning til en stigende efterspørgsel. Oprydning efter naturkatastrofer som følge af klimaændringer har i sig selv genereret en stor global efterspørgsel, et eksportmarked – og dermed danske job – for iværksættere, som har produkter og services, der kan afbøde omfanget af disse klimakatastrofer.

Mit JA