Gå til sidens indhold

Christiansborg områdesikring vinder Dansk Landskabspris

Vinder af Dansk Landskabspris 2019 er Christiansborg Områdesikring, fordi projektet ”vender fremtidens udfordringer til morgendagens potentialer,” lyder det fra juryen.

Torsdag den 7. november blev Dansk Landskabspris 2019 uddelt, og vinderen er GHB Landskabsarkitekter, der får prisen for projektet Christiansborg Områdesikring. Projektet vandt foran tre finalister, der var valgt ud af et felt på 25 indstillede projekter.

Ifølge juryen er vinderprojektet valgt, fordi det vender fremtidens udfordringer til morgendagens potentialer:

”Christiansborg Områdesikring er et projekt, som udspringer af et af vor tids største frygtscenarier: terroranslag på folkestyrets vigtigste og mest symbolladede areal, selve demokratiets højborg: Folketinget på Christiansborg Slot. Den kollektive angst kunne have fundet fysisk form i et projekt, hvor alle truslerne blev accentueret. Men i stedet har man valgt det modsatte og har skabt et rum, som har høje og skulpturelle værdier,” lyder det i juryens begrundelse.

”For ganske nylig lagde pladsen brosten til tusindvis af skoleelevers klimamobilisering, og deres tilstedeværelse manifesterede, at de fortsat har håb og drømme for fremtiden. Så til trods for, at vi er borgere i en verden, hvor angst og frygt for terror – begrundet – eksisterer – så er det også en verden, hvor håb og drømme spirer. Derudover er store dele af pladsens belægning genanvendte brosten fra pladsens tidligere belægning, og ved at genbruge sten skabes en forbindelse til pladsens historie, som er både bæredygtig og vidner om en historiebevidsthed. Det er på flere plan respektfuldt,” forsætter begrundelsen fra juryen.

Projektet er udført med Folketinget og Slots- og Kulturstyrelsen som bygherre. GHB Landskabsarkitekter har stået for totalrådgivning, projektledelse – herunder økonomi- og tidsstyring – ideudvikling, projektering, myndighedsbehandling, EU-udbud i hovedentreprise, projektopfølgning og fagtilsyn. 

Samarbejdspartnere på projektet er Sweco, ÅF Consult samt arkitekt og professor Steen Høyer. Projektet er udført i perioden 2013 til 2019 for en samlet kontraktsum på 48 millioner kr.

Dansk Landskabspris uddeles af Park og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske Landskabsarkitekter, der også er sekretariat for Dansk Landskabspris. Med Dansk Landskabspris 2019 følger en check på 40.000 kroner.

Mit JA