Gå til sidens indhold

Vi må begrænse CO2 udledningen

Sommervarme

Efter et rekordvådt 2017 har vi haft et rekordtørt og -varmt 2018, med de højeste temperaturer og det højeste tørkeindeks, den værste tørke og den relativt mindste høst siden 1960erne. Rekorderne står i kø, næsten som i den finansielle sektor, hvor ”200-årsbegivenhederne” for tiden indtræder med fem til ti års mellemrum.

Samtidig peger internationale og danske forskere med vores hjemlige Katherine Richardson i spidsen på, at målet om en maksimal 2 pct. temperaturstigning på kloden formentlig er for uambitiøst i forhold til en dominoeffekt af klimapåvirkninger, som skubber eksempelvis afsmeltningen af iskapperne ved polerne hurtigere frem end forventet. Katherine Richardson påpeger dog også optimistisk, at den gode nyhed er, at det ikke er for sent at gøre noget: Nemlig at sætte seriøst ind for at begrænse den menneskeskabte CO2 udledning.

Arbejdet med JAs strategi i 2017 bekræftede, at JAs medlemmer anser klimaforandringerne for den største udfordring, vi står over for her og nu.

I det lys får man let kaffen galt i halsen, når man ser, at Danmarks næststørste politiske parti sætter spørgsmålstegn ved, om klimaforandringerne overhovedet er menneskeskabte (Mikkel Dencker, klimaordfører for Dansk Folkeparti til Dagbladet Information 11. august).

At benægte den menneskeskabte CO2 udlednings bidrag til drivhuseffekt og den deraf følgende globale opvarmning, troede jeg, var forbeholdt yndere af alternative facts som eksempelvis Donald Trump. Benægtelsen er direkte farlig, idet den kan bruges som argument for, at vi stadig skal ”vente og se”, i stedet for at gøre de ting, som vi her og nu ved, kan reducere CO2 udledningen. Det er simpelthen i sidste øjeblik, hvis vi ikke vil efterlade den næste generation med en bred vifte af uoverskuelige problemer.

Regeringen skal i efteråret præsentere sin klimaplan, som lægger sporene til en netto nuludledning af CO2 i 2050. Alt tyder på, at tempoet skal øges markant i forhold til denne målsætning, og alle bidrag er væsentlige. Det gælder på de overordnede områder som udledninger fra vej- og flytransport over landbrugets udledninger og videre til energibesparelser og vedvarende energi. JA har påpeget, at landbruget ikke kun er et af problemerne, men også har nøglen til en umiddelbar binding af CO2 i form af reduceret jordbearbejdning og ændret sædskifte, skovrejsning mv. Regeringens klimanotat, som blev lækket tidligere i sommer, inkluderede ikke nogen tiltag mht. binding i jord - som har stort potentiale på kort sigt.

En hård opbremsning i forhold til CO2 udledning vil helt sikkert ikke være sjov. Den kommer til at koste både på husholdningsbudgettet og mageligheden, fx i forhold til bil- og flyrejser og dagligvarer, herunder landbrugsprodukter. Men at ”vente og se” er ikke et alternativ.

Jeg kan ikke få øje på den forklaring, som vil kunne tilfredsstille vores børn og børnebørn, når de om få år spørger, hvorfor vi ikke gjorde nok, da vi stadig havde muligheden.

Mit JA